КОМПИР МАНЏА, МАСТ НА ЛЕБ И ЈАГНЕШКИ МОЗОК Што сè јадевме и преживеавме

За нашите баби лажица или коцка шеќер за десерт, не биле бела смрт, туку вистински луксуз. Наместо на путер и маслиново масло, готвеле со свинска маст и ја јаделе намачкана на леб и поросена со пипер. За нас, јагнешки мозок и пржени пилешки џигерчиња беа вистински деликатес, а наместо путер или хумус, мачкавме маргарин.

111

Храната која ја јадеше нашата, како и генерацијата пред нас, кај денешната младина би предизвикала скандал.

Кога растеле генерациите на нашите мајки и татковци, најважно било да има храна на масата. Холестеролот и глутенот не биле тема за муабет, а свеста за адитивите и пестицидите (од кои некои сè уште циркулираат во природата иако се одамна забранети) не постоеше.






Кога ние растевме, храната беше едноставна и скромна, главно, домашна. Никој не помислуваше да бара софистицираност на јадењето или некакви следови, тие се подразбираа па речиси секој ден имавме домашна супа, па главно јадење, па нешто благичко или само кришка леб со шеќер и какао. Сепак, она што беше сосема нормално во тоа време, би предизвикало културен и кулинарски шок кај денешните деца. Ајде да прошетаме по патеката на сеќавањата и да се сетиме што јадевме и преживеавме.

Повеќе за ова прочитајте ТУКА.

Поврзани содржини