КОЈА Е ТАЈНАТА НА ВКУСНИОТ КУГЛОФ? Рецепт за овошен колач со клучните инструкции

Тајната на овој вкусен куглоф, вели Лихнида, нашата редовна читателка и соработничка од Њујорк, е во матењето. Јајцата и шеќерот се матат со миксер барем 10-15 минути, а потоа, сѐ друго се меша со лажица.

565

Нашата редовна читателка и соработничка кога станува збор за споделување на нејзините рецепти, Лихнида Дамовска која инаку, живее отаде големата бара каде што ги провоцира сетилата на соседите со замамните мириси од нејзината кујна, ни испрати уште еден рецепт. Само кога ќе го погледнете, ќе ви отвори апетит. Иако звучи обично, односно, станува збор за куглоф, секако не е баш обичен куглоф. „Тестото е топ, фантазија, најдобро до сега“, вели Лихнида во описот, а бидејќи е голема гурманка, во потполност ѝ веруваме дека е така.

Според неа, тајната е во долгото матење на јајцата и шеќерот, барем 10-15 минути со миксер. Додека сѐ друго потоа се меша исклучиво со лажица. Исто така, вели дека може да се прави и со друго овошје, по ваша желба, но никако со замрзнато.






Додека таа го направила со 700 г свежи боровинки и малини, нејзината ќерка Сташа имала успешен колач по овој рецепт со 5 јаболки и цимет и малку ореви.

Побарајте го рецептот на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини