КАПАРИ ЗА МЕДИТЕРАНСКИ ШМЕК, АМА И КАКО ПРЕВЕНЦИЈА ОД СРЦЕВИ БОЛЕСТИ И РАК За лековитите својства на малите зелени пупки

Капари се оние ситни мали плодови (всушност, не се плодови, туку пупки) кои обично ги наоѓаме во рецептите од медитеранската кујна, на кои им даваат посебен вкус. Но капарите имаат и лековити својства: ги штитат црниот дроб и бубрезите, а треба да се консумираат и како превенција од срцеви болести и рак

115

Во медитеранската кујна капарите се одличен зачин за многу јадења, а салатите и сосовите поради нив имаат навистина посебен вкус. Неотворените цветни пупки, кои се користат како фин зачин и прилог за разни јадења и салати се берат во неколку наврати, почнувајќи од втората половина на мај, а може да се берат речиси цело лето, но со најдобар квалитет се токму на крајот на мај и почетокот на јуни, кога пупките се уште затворени. Имено, за разлика од повеќето растенија, кај капарите се берат само пупките, а не и плодот. Бербата се одвива во сушни денови, рано наутро или предвечер, кога топлината не е силна, а се берат само целосно затворени пупки.
Капарите се присутни низ Медитеранот, а често се наоѓаат на камените ѕидови од куќите. Растението, кое е познато под името Capparis Spinosa, расте како дива грмушка низ Медитеранот, особено во Италија, Турција, Шпанија и Хрватска.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини