КАКО СЕ СПРЕМААТ КАПАРИ ВО ТЕГЛА? Берете, ставате во „море“, сушите, ставате во оцет…

Ако досега капари сте виделе само онака, во тегла, подготвени за консумација, време е да научите како се спремаат и зошто се обично толку скапи. За ова, како и за домашната морска сол, ни раскажа хваранинот Марио Тудор

239

Капарите се повеќегодишно растение од фамилијата Capparidaceae. Тоа е претежно тропско и суптропско растение, но напредува и на бреговите на Медитеранот. Расте самоникнато на заштитени места на ѕидови и урнатини и меѓу камени стени на островите и островчињата во централна и јужна Далмација.

Капарите растат како грмушка. Стеблото е дрвено со многу гранчиња што висат. Долги се и до 2 метри. Растението цвета од мај до август, а цветовите се отвораат само еднаш, кратко помеѓу утро и пладне.






Цветните пупки се берат додека се целосно затворени. Бербата е во јуни и се прави секој втор или трет ден. Колку се помали цветните пупки, колку се поцврсти и позаоблени, толку подобро. Штом цветните пупки почнат да се отвораат малку или се преголеми, не се берат, туку се оставаат да процветаат. Се пресметува дека една грмушка во поволна година може да даде од 0, 5 – 2, 5 кг цветни пупки, што е тешко да се контролира кај самоникнатите капари.

Сè уште затворените пупки се берат рачно и не се јадат сирови. Постојат неколку начини да ги подготвите, но бара и малку трпение.

Еве како ги подготвува нашиот познаник од хрватскиот остров Хвар, господин Марио Тудор.

Прочитајте го целиот текст на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини