КАКО СЕ НИЖЕШЕ ПИПЕРОТ ЗА МАКЕДОНСКАТА „ВЕГЕТА“ … Четврто издание на настанот посветен на буковката
Месецот октомври не е случајно избран како време за одржување на овој настан бидејќи токму ова е периодот кога е пикот на бербата на буковската пиперка. Нема двор на производител кој не е накитен со низи црвени пиперки на стреите од куќите. Нивното природно сушење е првиот чекор за производство на зачинот „буковка“.
Утре (сабота, 8. октомври) во селото Буково ќе се одржи четвртото издание на традиционалниот настан посветен на буковската пипер „Вкусот на Буково“.
Месецот октомври не е случајно избран како време за одржување на овој настан бидејќи токму ова е периодот кога е пикот на бербата на буковската пиперка. Нема двор на производител, а да не е накитен со низи црвени пиперки кои се поставени на стреите од куќите за нивно природно сушење што претставува и првиот чекор за производство на зачинот буковска пипер.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.