КАКО ДА СИ ОДГЛЕДАТЕ ДОМАШНИ ЗАЧИНИ Доволни ви се мали саксии, тегли или стари шолји за чај

Нема вкусно јадење без ароматични зачини, особено ако се тие свежи и пораснати во вашиот дом, двор или балкон.

277

Најпопуларни зачински билки се токму оние кои најчесто се употребуваат во кујната и кои ги збогатуваат јадењата и напитоците со фантастични вкусови. Најдобро од се е што не мора да сте никаков стручњак ниту пак ви треба градина за да си ги одгледате сами. За повеќето од најчесто употребуваните доволни ви се мали саксии, тегли или стари шолји за чај.

За ова не ви треба ниту многу простор ниту топло време. Значи, можете да ги посадите дома дури и кога е ладно и да ги чувате покрај кујнскиот прозорец или било каде во кујната кадешто ќе ви биде на дофат на рака.






Се разбира, не се сите еднакви и на сите им требаат различни услови па затоа, ако планирате да засадите зачински билки треба да знаете дека на мајчината душица, на жалфијата, рузмаринот и ориганото, им треба повеќе сонце, а на некои малку помалку (на пример, на босилекот и магдоносот). И засадете ги само оние кои ги користите.

Засадете ги семињата во богата, пропустлива земја и никако не користете пестициди. Обезбедете им доволно вода и светлина.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини