Како да направите сами безглутенско брашно од леќа?

За ова економично, безглутенско, високопротеинско брашно за тестенини, за леб, печива и колачи, ви треба само една состојка, а се подготвува во едноставен процес од четири чекори

329

Не е тајна дека леќата е неверојатно популарна во вегетаријанската кујна, особено во индиските јадења. Всушност постојат неколку видови леќа, вклучително и пуи, зелена и црвена леќа – секоја од нив има малку поинаков вкус и се готви поинаку. Сепак, оваа мешунка е одлична и за едноставна опција за брашно без глутен – совршено за тестенини без глутен или за пекарски производи.

Што е брашно од леќа? Сè што ви треба е неварена, исушена леќа што се меле во ситно брашно подготвено за употреба. Можете за ова да користите црвена леќа, иако и сите други ќе бидат одлични.






Здравствени придобивки од брашното од леќа

Леќата, генерално, има неколку здравствени придобивки. Еве само неколку од придобивките поврзани со овој мешункаст зеленчук.

Богата е со протеини и растителни влакна – всушност, само една шолја (околу 200 гр) варена леќа содржи 18 гр протеини и 15,6 гр растителни влакна (3-4 пати повеќе влакна отколку во традиционалните тестенини). Ова ќе се разликува малку кога се користи суво брашно. Влакната се одлични за поддршка на здравјето на цревата и стомакот. Во меѓувреме, протеините се совршени за оние кои се на вегетаријанска исхрана.
Содржи помалку тешки јаглени хидрати – во споредба со другите опции за брашно, иако не во големи количини. Леќата исто така има низок гликемиски индекс, одличен за подобрување на нивото на шеќер во крвта.
Добар извор на есенцијални аминокиселини и антиоксиданти – одличен за целокупното здравје на телото и заштита на организмот од штетните слободни радикали.
Содржи разновидност на витамини и минерали – вклучувајќи фосфор, калиум, магнезиум, бакар, манган и цинк!
Богато е со железо – што може да го немаат оние кои не јадат месо.
Содржи широк спектар на фитохемикалии – растителни соединенија кои можат да го заштитат организмот од разни хронични болести, како што се срцеви заболувања и дијабетес тип 2. Тие всушност имаат силни антиинфламаторни и антиоксидантни својства, а студиите покажаа дека го запираат растот на клетките на рак.
Може да го заштити здравјето на срцето – Едно истражување покажало дека дневната потрошувачка на леќа може да го зголеми нивото на „добар“ HDL холестерол, истовремено намалувајќи го штетниот ЛДЛ холестерол и триглицеридите. Исто така може да биде корисно за здраво ниво на крвниот притисок.
Од друга страна, вреди да се спомене дека леќата, како и многу мешунки, содржи некои антинутриенти, што може да влијае на тоа како нашите тела апсорбираат одредени хранливи материи.

На пример, леќата содржи инхибитори на трипсин, што може да влијае на апсорпцијата на протеините. Сепак, нивоата се доволно ниски за да се каже дека немаат многу голем ефект.
Исто така, содржи фитинска киселина и лектини, како и многу мешунки, кои можат да се врзат за одредени хранливи материи и да спречат нивна апсорпција. Тие исто така можат да предизвикаат проблеми со дебелото црево. Иако, исто така, се вели дека содржат и антибактериски и антиканцерогени својства, додека фитинската киселина содржи и антиоксиданти.
На крај, иако мешунките генерално содржат антинутриенти, постојат начини да се намали ефектот, вклучително и натопување и готвење на леќата (што исто така делува и во форма на брашно). Ако секојдневно не јадете големи количини на овие антинутриенти, ова не треба да стане преголем проблем и сепак ќе ги апсорбирате повеќето хранливи материи.

Рецептот за брашното од леќа побарајте го на порталот „Арт кујна“.

Фото: Unsplash

 

Поврзани содржини