КАФЕ ЛИ Е, КОЛАЧЕ ЛИ Е? За историјата на кафето, од 15 век до денес

Од кафето кое се правело на почетокот до она во што тоа се претвори денес, има огромна разлика. Освен оние веќе стандардизирани кафиња, како филтер, еспресо, инстант, „турско“, сега се прават уште многу, многу различни и интересни комбинации. Кое е вашето омилено кафе, кој од новите трендови во подготвувањето на кафе најмногу ви се допаѓа и како го пиете најчесто кафето наутро?

125

Еден од најпопуларните пијалaци – кафето, се прави од мелени зрна од истоименото растение од семејството Rubiacceae. Дрвото на ова растение расте до три и пол метри кое дава плод во форма на зрно од бобинки (црвена или розова боја). Најдобро успева на повисоки надморски височини. Денешниот препознатлив изглед на кафето, темно кафеава, се добива по термичката обработка. Не се знае со сигурност кога е откриено ова растение, но познато е дека потекнува од Етиопија, земја во источна Африка.

Во Етиопија првично се користело како додаток на оброк или за правење вино, а како топол пијалак се конзумирал во 15 век на подрачјето на Арапскиот Полуостров (област на денешната држава Јемен).






Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини