ИМАТЕ ПРОБЛЕМ СО СТОМАКОТ ПОСЛЕ ЧОКОЛАДО? Најубавото слатко задоволство се смета за потенцијален тригер за цревни симптоми
Гастроентеролог зборува за тоа дали е безбедно да му се препуштите на слаткото задоволство или не, доколку страдате од дигестивни проблеми, особено ако страдате од симптоми на иритабилни црева.
Животот со синдром на нервозни црева (irritable bowel syndrome или IBS) може да биде како ноќна мора ако не се лекува.
Физичките симптоми може да вклучуваат дијареа, запек, надуеност и абдоминална болка, додека состојбата е поврзана и со депресија и анксиозност.
Неверојатни 10 до 20% од Американците живеат со IBS, додека скоро 15% од светската популација пријавува дека страда од симптоми на IBS.
Но, како чоколадото, конкретно, влијае на IBS и други состојби поврзани со дигестивниот систем?
Вилијам Чеј, гастроентеролог и професор по медицина и нутриционистички науки, кој е експерт кога станува збор за тоа како храната влијае на лицата со ИБС, зборува на оваа тема за Michigan Medicine.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.