ХРАНА ПРОТИВ ДОЛГОВЕЧНОСТ Долгогодишно истражување покажало дека три намирници го скратуваат животот

Потенцијалната опасност лежи во фактот што следните три намирници – говедското, пилешкото и млечните производи – содржат сулфурни амино киселини.

887

Ако говедското, пилешкото и млечните производи се редовен дел од вашата исхрана, можеби е време да направите некои промени. Имено, истражувањето спроведено од Медицинскиот факултет на Универзитетот Пен Стејт во Херши, Пенсилванија, покажало дека овие три намирници можат да ви го скратат животот.

Потенцијалната опасност лежи во фактот што говедското, пилешкото и млечните производи содржат сулфурни амино киселини. Студијата покажала дека консумирањето големи количини на овие киселини може да доведе до поголем ризик од кардиоваскуларни болести, па дури и до фатален исход.






Кога истражувачите ги прегледале резултатите на речиси 120.700 учесници од две долгорочни студии, тие откриле дека оние кои земале двојно поголема количина на сулфурни аминокиселини отколку што се смета за разумно „имаат 12 отсто зголемен годишен ризик од развој на кардиоваскуларни болести и 28 отсто зголемен ризик од умирање од таа состојба во текот на 32-годишниот период на истражување“. Тие исто така откриле дека повеќето сулфурни амино киселини доаѓаат од храна како што е говедското месо, пилешкото и млечните производи.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини