ГРЧКИ ИЛИ ОБИЧЕН? Дали знаете кој јогурт е вистинскиот избор за вас?

Сте се запрашале ли некогаш дали, покрај текстурата, постојат некои важни разлики помеѓу грчкиот и обичниот јогурт? Дали еден од нив е поздрав од другиот или е сеедно кој ќе го изберете?

41

Кога станува збор за храна богата со протеини, не можете да погрешите со јогуртот. Тој е сестран и погоден како ужина, појадок или прилог на главно јадење, но и како состојка во смути или колачи. Покрај протеините, јогуртот содржи и многу важни витамини и минерали, како и пробиотици важни за здравјето на цревата.

Но, покрај текстурата, дали некогаш сте се запрашале дали постојат други важни разлики помеѓу грчкиот и обичниот јогурт? Дали еден од нив е поздрав од другиот или е сеедно кој ќе го изберете?






Слични, но различни

И двата се јогурти, па логично, имаат повеќе сличности отколку разлики. И двата се млечни производи, направени од млеко и живи, активни култури, односно корисни бактерии неопходни за здравјето на цревата. И двата вида се исто така одлични извори на протеини и калциум, кои се важни за здравјето на мускулите и коските. И двата вида содржат и електролит калиум, кој помага во одржувањето на рамнотежата на течностите во телото и го регулира крвниот притисок. И двата вида јогурт имаат и придобивки што одат подалеку од здравјето на мускулите и коските.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини