ГО ШТИТАТ ЦРНИОТ ДРОБ, ГО ЗАБРЗУВААТ ВАРЕЊЕТО, ПОМАГААТ КАЈ ДИЈАБЕТЕС Едноставен рецепт за кисели краставички

Киселите краставички се една од работите кои повеќето од нас ги сакаат, првенствено заради вкусот, ама и заради здравствените придобивки

947

Малкумина се оние кои не сакаат кисели краставички, а тоа е добро со оглед на бројните здравствени придобивки од нив. Имено, киселите краставички содржат голема количина вода, протеини, прехранбени влакна, многу малку маснотии, а се богат извор на минерали, меѓу кои и на калиум, натриум и фосфор.

Содржат витамини како што се Ц, А, Б-6, Б-12, рибофлавин, ниацин и тиамин. Тие се и силен антиоксидант и го штитат телото од слободните радикали. Исто така, тие се и одличен пробиотик, го балансираат варењето и го забрзуваат создавањето добри бактерии кои се клучен дел од нашето здраво варење.






Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини