ГО НАМАЛУВА ХОЛЕСТЕРОЛОТ И ШТИТИ ОД ЗАМАСТЕН ЦРН ДРОБ Како се подготвува ѓумбирот и како се пие во форма на чај

Некои студии покажуваат дека 5 грама ѓумбир дневно во текот на 3 месеци може да ги намали нивоата на LDL холестерол („лошиот холестерол“) за 30 проценти.

99

Чајот од ѓумбир е традиционално помошно лековито средство кое му одолеало на „забот на времето“. Се користел во кинеската и индиската народна медицина како средство за зајакнување на имунитетот, лекување на кашлица, бронхитис, мачнини и проблеми со варењето.

Современата медицина сè уште го препорачува како лек против мачнини кај пациенти со рак кои се подложени на хемотерапија. Од друга страна, одредени групи пациенти треба да ја избегнуваат оваа билка. Чајот од ѓумбир има пикантен вкус што не му се допаѓа секому, а за терапевтски цели се пие полека – капка по капка.






 

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини