ЕВТИНИ И ЗДРАВИ 5 рецепти со сардини од конзерва
Сардините се едноставни и достапни риби. Богати се со лесно сварливи протеини и витамини од Б комплексот, витамини А и Д, како и калциум и железо. Освен свежи, сардините може да се купат и конзервирани, во вода, масло или во разни сосови и зачини. А со нив може да се направат навистина многу вкусни комбинации
Рибата е одличен извор на протеини и омега-3 здрави масти, па нутриционистите советуваат да биде вклучена во редовната исхрана, каде што барем еден оброк треба да биде масна риба како лосос, скуша, сардина или туна, бидејќи овие видови содржат најмногу омега-3 масни киселини.
Помеѓу сината и белата риба, предност ѝ се дава на сината риба поради нејзината хранлива вредност. Едни од рибите кои според цената се најприфатливи, се секако сардините.
Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.