ЕВТИНА Е И ПОЛНА СО ПРОТЕИНИ Нутриционистка тврди дека оваа намирница ги топи маснотиите на стомакот
Еден начин да се намалат внатрешните маснотии е да направите корекција вашата исхрана, а можете да започнете со едноставни, лесни промени.
Мастите во телото не се лоши, всушност, тие ни се потребни за да преживееме. Телесните масти се од суштинско значење за апсорпција на хранливите материи и производство на важните хормони. Меѓутоа, постои еден вид маснотии којшто е штетно за вашето здравје: внатрешна (висцерална) маст.
„Висцералната маста е вид на телесни масти кои се складираат длабоко во абдоминалната празнина, под мускулниот слој и ги обложуваат вашите внатрешни органи, црниот дроб, стомакот и цревата.Таа не е иста како маснотијата на стомакот којашто можете да ја видите“, истакнува Роксана Есани, диететичар-нутриционист и портпарол на Американската академија за исхрана и диететика.
„Иако таа не е видливо однадвор, може да влијае на вашето здравје со тоа што ќе доведе до повисок крвен притисок и ќе ги зголеми вашите ризици за развој на одредени состојби како што се срцеви заболувања, мозочен удар, дијабетес, отпорност на инсулин, па дури и некои видови на рак“, додала таа.
Еден начин да се намалат внатрешните маснотии е да направите корекција вашата исхрана, а можете да започнете со едноставни, лесни промени. За почеток, додадете една од најдобрите намирници за намалување на салото на стомакот во вашата исхрана: обичен грчки јогурт без маснотии.
„Истражувањето покажа дека храната богата со протеини, калциум и витамин Д може да биде поврзана со намалување на висцералната маст. Затоа обичниот безмасен или безмасен грчки јогурт треба да биде храна број еден за сите оние кои сакаат да го намалат овој вид на маснотии“, истакнува Есани за порталот „EatThis“.
Најголемата предност на оваа намирница е нејзината содржина на протеини.
„Обичниот, безмасен грчки јогурт генерално содржи 20-23 грама протеини по порција (еден филџан). Јадењето храна богата со протеини може да го намали чувството за глад и да кка поттикне ситоста. Исто така, помалку ќе се прејадувате ако внесувате протеини и во текот на оброкот и во текот на ужината“, вели оваа нутриционистка.
На протеините им треба долго време за варење, што помага при чувството на ситост. Истражувањата исто така покажуваат дека високиот внес на протеини е поврзан со помал БМИ (индекс на телесна маса), помал обем на половината и подобро ниво на добриот холестерол. Покрај тоа, јогуртот содржи живи и активни култури познати како пробиотици кои помагаат да се одржи здравиот микробиом на цревата.