ЕУ за првпат авторизира сушени брашнени црви како прехранбен производ 

Како што објаснуваат од Европската Комисија овие црви се користат како ужина или како состојка во други прехранбени производи како протеински прашок или бисквити.

235

Земјите членки на ЕУ одобрија препорака на Европската комисија да се авторизира употребата на сушени брашнени црви како прехранбен производ во Унијата.

Ова е првпат во историја Агенцијата за безбедност во исхраната на ЕУ да дозволи употреба на инсект на европскиот пазар.






Како што објаснуваат од Европската Комисија овие црви се користат како ужина или како состојка во други прехранбени производи како протеински прашок или бисквити.

Согласно новата стратегија на Европската Унија за реформа на земјоделството и исхраната, инсектите се сметаат за квалитетен извор на протеини кои имаат важна улога во транзицијата кон поодржлив систем на исхрана во Европа.

Според Обединетите Нации инсектите се здрав извор на исхрана со големи колични на протеини, влакна, витамини и минерали меѓу другото

Поврзани содржини