ЕЛЕКТРИЧНИ СТАПЧИЊА ЗА ЈАДЕЊЕ ШТО ГО МЕНУВААТ ВКУСОТ Иновацијата го зголемува вкусот на соленост за да се намали употребата на сол
Јапонските истражувачи развија компјутеризирани стапчиња за јадење кои ја регулираат соленоста на храната и би можеле да им помогнат на луѓето кои треба да го намалат внесот на натриум од здравствени причини.
Прекумерниот внес на натриум е поврзан со зголемена инциденца на висок крвен притисок, мозочен удар и други болести.Јапонските истражувачи развија компјутеризирани стапчиња за јадење кои ја регулираат соленоста на храната и би можеле да им помогнат на луѓето кои треба да го намалат внесот на натриум од здравствени причини.
Стапчињата, развиени во соработка помеѓу професорот на Универзитетот Меиџи во Јапонија, Хомеи Мијашита и производителот на пијалоци Kirin Holdings Co., помагаат да се подобри вкусот на храната со користење на електростимулација и мини-компјутер кој се носи околу зглобот, како нараквица.
Уредот користи слаб електрицитет за да ги пренесе натриумовите јони од храната преку стапчињата за јадење до устата, каде што се создава чувство на соленост, рекол Мијашита.
Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.