ДОЛГОГОДИШНА НОВИНАРКА, НОВОПЕЧЕНА ГРАДИНАРКА Прави мармалад од коприви, сок од смоквини лисја,…

Прво произведуваме за нас, а потоа правиме производи за продажба. Сите мои рецепти се стари рецепти што во детството сум ги јадела во Струга и во Охрид, освен оној за мармаладот од коприви кој е мој изум, вели Бети Мемиќ, веројатно единствената производителка на мармалад од коприви кај нас и во светот која својата работилница за домашни производи ја нарекла едноставно-Слатковница.

8,095

Бети Мемиќ е новинарка во културната рубрика на МТВ веќе долги години, но од неодамна нејзиниот живот, паралелно со редовниот ангажман на работното место, е до даска исполнет со нешто сосема друго и сосема поинакво од сѐ што работела досега.

Ја сретнавме на настанот кој го организираше Слоу фуд Водно во „Јавна соба“, имено, на веќе традиционалниот фестивал на биодиверзитетот, кадешто таа имаше штанд со домашни производи.






Од оние веќе видени, односно, добро познати во нашата гастрономска традиција, како што е на пример, слаткото од зелени смокви и сирупот од бозел, до некои многу поневообичаени како што е сируп на растварање од листови од смоква, слатко од зелени домати, па сѐ до најуникатниот и веројатно единствен таков производ на светот – мармалад од коприви.

Да, да, баш од коприви.

Бети вели дека изборот не е случаен со оглед на тоа што нејзиното село, како што сега си го вика селото во кое патот ја одвел сосема случајно и во кое недолго потоа, купила и имот, има едно чудо коприви и едно чудо смокви.

Целиот текст прочитајте го на „Арт кујна“.

Поврзани содржини