ДОЛГО ЈА СМЕТАЛЕ ЗА ХРАНА ЗА СИРОМАШНИ ‘Ржта е шампион за подобро варење, притисок, а и како кафе
‘Ржта е храна со значителни хранливи материи. Зрната на ‘ржта имаат специфичен вкус, горчливи се и малку кисели, а добри се во комбинација со просо.
‘Ржта се одгледува како житарка за исхрана на луѓето и домашните животни, а припаѓа на поширокото семејство пченични растенија и е во најблиско сродство со јачменот и пченицата.
Добиените зрна ‘рж се користат за правење на леб, пиво, фуражни култури, па дури и за производство на виски и вотка.
Содржи јаглехидрати, протеини, минерали железо, калциум и фосфор и витамини Е и Б групи. Богат е со влакна и лизин, есенцијална аминокиселина која ја нема во другите житарки.
Во историјата се метала за сиромашна храна поради неколку причини.
Имено, бидејќи оваа житарка добро се адаптирала на суровите климатски услови, за разлика од пченицата, можела да расте во сиромашни, ладни и неплодни почви.
Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.