ДЕЦАТА ВО ГРАДИНКИТЕ И ВО УЧИЛИШТАТА НЕ ДОБИВААТ ХРАНА СПОРЕД ПРЕПОРАКИТЕ Недостасуваат интегрални житарки, риба, јајца, свеж зеленчук и овошје

Исхраната на испитуваната група предучилишни и училишни деца во Македонија низ годините наназад не ги задоволува препораките за енергетски внес, стои во заклучокот на Институтот за јавно здравје. Според Тодорка Наумоска-Димески, дипломирана нутриционистка и лидер на прилепскиот конвивиум на Слоу Фуд, училишните оброци се од големо значење за здравјето и благосостојбата на учениците, а особено на оние кои доаѓаат од семејства со помали приходи.

239

Тодорка Наумоска-Димески е дипломиран инженер-технолог нутриционист и лидер на прилепскиот конвивиум на Слоу Фуд. Во центарот на нејзините интереси е храната, а особено, исхраната на децата од најмалата возраст, па оттука и онаа во училиштата и во училишните кујни.

„Училишните оброци се од големо значење за здравјето и благосостојбата на учениците, особено на оние кои доаѓаат од семејства со помали приходи и ни гарантираат дека учениците ги внесуваат хранливите состојки кои им се потребни во текот на денот за непрекинато совладување на училишната материја.






Како возрасни добро ни е познато чувството кога сме на состанок, а не можеме да се концентрираме бидејќи сме го пропуштиле ручекот. Сега замислете како се чувствуваат децата кои не добиле или го пропуштиле појадокот. Немаат концентрација и им недостасува енергија и ентузијазам“, вели Тодорка.

Целиот текст прочитајте го на порталот „Мајка и дете“.

Поврзани содржини