ДАЛИ ЗНАЕТЕ ЗОШТО ЕДНИОТ ХОЛЕСТЕРОЛ Е ЛОШ, А ДРУГИОТ ДОБАР? Разбирањето на разликата меѓу ХДЛ И ЛДЛ, клучно за одржување на здраво срце и крвни садови
Повисоките нивоа на HDL генерално значат помал ризик од срцеви заболувања, додека ниските нивоа на HDL го зголемуваат ризикот, особено кога LDL е исто така покачен.
Холестеролот е восочна, масна супстанца која е неопходна за здравјето на целото тело. Тој е вклучен во производството на хормони, помага во варењето на масната храна и е составен дел од клеточните мембрани. И покрај фактот дека ни е потребен, постои јасна разлика помеѓу неговите форми, поради што зборуваме за „лош“ и „добар“ холестерол.
ЛДЛ холестерол: Што е тоа и зошто се нарекува „лош“?
Холестеролот не може сам да патува низ крвта, па затоа се врзува за специфични протеини и создава честички наречени липопротеини. Двата најважни вида се:
ЛДЛ (липопротеин со мала густина) – „лош“ холестерол
ХДЛ (липопротеин со висока густина) – „добар“ холестерол
Разбирањето на оваа разлика е клучно за одржување на здравјето на срцето и крвните садови.
ЛДЛ холестеролот се смета за „лош“ затоа што, кога има премногу од него во крвотокот, се таложи на ѕидовите на крвните садови. Со текот на времето, во овие области се формира плака, масен нанос, стеснувајќи ги крвните садови и отежнувајќи го протокот на крвта. Ова може да доведе до болка во градите (ангина) и, во потешки случаи, срцев удар.
Стеснетите крвни садови им отежнуваат на срцето, мозокот и другите органи да примаат крв и кислород, поради што покачениот LDL е сериозен фактор на ризик за цела низа кардиоваскуларни заболувања.
Зошто HDL холестеролот се смета за „добар“?