ДАЛИ СТЕ ПРОБАЛЕ ЦРН ЛУК? Поздрав и од сировиот, а одличен додаток дури и во десерти

Оваа уникатна состојка е направена од Allium sativum, односно, од обичен лук, па дури и споделува многу исти здравствени придобивки како и сировиот лук, Сепак, постојат многу разлики меѓу овие два вида лук, при што црниот може да се пофали со поголема концентрација на антиоксиданти и со посебна текстура, вкус и арома.

252

На прв поглед, црниот лук може да изгледа како лук кој премногу долго стоел надвор, но популарноста на овој вид на лук што вообичаено се употребува во азиските кујни почнува да расте и ширум светот.

Некогаш се сметаше за тајна состојка која се наоѓа само на полиците на специјализираните маркети и на менијата на подобрите ресторани, црниот лук од неодамна стана омилен кај гурманите кои сакаат да го засилат вкусот и нутритивната содржина на нивните јадења.






Оваа уникатна состојка е направена од Allium sativum, односно, од обичен лук, па дури и споделува многу исти здравствени придобивки како и сировиот лук, од зачувување на когнитивната функција до заштита на здравјето на срцето и многу други.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини