ДАЛИ СО СОДА БИКАРБОНА МОЖАТ ДА СЕ ОТСТРАНАТ ПЕСТИЦИДИТЕ ОД ОВОШЈЕТО И ЗЕЛЕНЧУКОТ? Што вели научната литература?

Растворите со сода бикарбона предизвикуваат разградување на пестицидите и добивање на различни метаболити. Со оглед на тоа што добиените хемиски соединенија сè уште не се доволно тестирани, миењето на овошјето и зеленчукот со потопување во раствор од сода бикарбона не е универзално прифатено. И не само поради потенцијалното штетно влијание врз здравјето на луѓето, туку и поради можното негативно влијание врз животната средина.

249

Пестицидите вредат злато кога се гледаат од перспектива на нивниот ефект врз контролата на растителните болести и штетници, со што се обезбедува добар род. Со добри земјоделски и производни практики, количината на остатоци од пестициди во овошјето и зеленчукот не ја надминува дозволената граница. Сепак, сведоци сме на чести пријави за повлекување на производи од пазарот поради остатоци од пестициди во храната. Потрошувачите се загрижени за остатоците од пестициди во храната поради нивните докажани негативни здравствени ефекти. Одредени пестициди се невротоксични, канцерогени и можат да го нарушат репродуктивното здравје и да предизвикаат производство на абнормални клетки во организмот.

Еден од често практикуваните домашни методи за отстранување на пестицидите од површината на храната е потопување во раствор од сода бикарбона.






Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини