ДАЛИ КОНСУМИРАТЕ ВЕШТАЧКИ ЗАСЛАДУВАЧИ? Нова студија упатува на поврзаност со ризик од развој на срцеви болести
Редовното консумирање на вештачки засладувачи може да биде поврзано со поголем ризик од развој на срцеви заболувања, па научниците не препорачуваат користење на засладувачи како безбедна алтернатива на шеќерот.
Големото истражување на истражувачите од францускиот институт INSERM покажало дека редовното консумирање на вештачки засладувачи може да биде поврзано со поголем ризик од развој на срцеви заболувања. Сепак, некои експерти повикуваат на претпазливост во врска со ваквите заклучоци.
Милиони засладувачи се консумираат дневно во производи како диетални газирани пијалаци, делумно за да се избегне зголемување на телесната тежина од прекумерното консумирање шеќер, но здравствената исправност на ваквите надоместоци долго време е предмет на контроверзи.
Обидувајќи се да го проценат влијанието на вештачките засладувачи врз развојот на срцевите заболувања, научниците од францускиот институт INSERM анализирале податоци за повеќе од 100.000 возрасни лица во Франција.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.