ДАЛИ Е ЗДРАВО ДА СЕ ЈАДЕ НИКНАТ ЛУК? Лукот со никулци е безбеден, дури и поздрав од обичниот

Една студија покажува дека никнатиот лук е поздрав од обичниот бидејќи содржи повеќе антиоксиданти. ‘Рти поради старост, но исто како и кромидот и поради неправилно чување и голема количина на влага.

237

Лукот се смета за природен антибиотик и заштитник на имунитетот, а има и цела низа благотворни ефекти врз организмот. Но, што да се прави со него ако никне, дали треба да се фрли или е безбеден за јадење?

Додека никнатиот компир укажува на поголемо количество на соланин, штетно алкалоидно соединение кое служи како природен пестицид и кое е присутно во зголемена концентрација во зелениот или никнат компир, лукот сепак се разликува.






Токсичните никулци во компирот можат да предизвикаат дигестивни проблеми или главоболки, па не се препорачува да се јаде, но со лукот нема страв. Една студија дури покажува дека никнатиот лук е поздрав од обичниот бидејќи содржи повеќе антиоксиданти. ‘Рти поради старост, но исто како и кромидот, поради неправилно чување и голема количина на влага. Доколку забележите дека станал мек и има силен остар мирис, сепак подобро би било да го фрлите, бидејќи веќе почнал да скапува.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини