ДАЛИ ЧЕСТО ФРЛАТЕ ХРАНА КОЈА НЕ СТЕ СТАСАЛЕ ДА ЈА УПОТРЕБИТЕ? Како да го продолжите рокот на траење на намирниците?

„Наградното“ прашање гласи: Дали зрнестото овошје ќе трае подолго ако се измие пред да се стави во фрижидер или ако не се измие?

109

Често ви се случува салатата, спанаќот и блитвата да ви овенат пред да стасате да ги изедете, морковите и компирите да омекнат, а авокадото и јаболката да скапат? Ова најчесто се случува со зеленчукот и овошјето кои мора релативно брзо да се искористат. Со овие совети продолжете го векот на траење на свежите намирници.

Овошје






Јаболките секогаш чувајте ги посебно затоа што гнилите јаболка ќе го уништат останатото овошје.

Овошјето и зеленчукот не ги мијте пред да го ставите во фрижидер. Исклучок од ова правило е зрнестото овошје кое ќе трае подолго ако накратко се потопи во вода со малку оцет (во размер 3/1). Потоа овошјето измијте го и добро исушете го пред да го ставите повторно во фрижидер.

Уште неколку генијални совети за продолжување на трајноста на овошјето и зеленчукот побарајте на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини