ДАЛИ БИ ЈАДЕЛЕ СЛАДОЛЕД ОД КАРФИОЛ? Млади претприемнички од Нов Зеланд прават вкусен вегански сладолед
Доколку сте љубител на сладолед, оваа приказна ќе ве воодушеви. Нејзините хероини се две млади претприемнички вљубени во овој деликатес и полни со ентузијазам да создадат целосно иновативен производ кој истовремено ќе придонесе за решавање на конкретен и сериозен општествен проблем.
Младоста, знаењето и ентузијазмот се очигледно добитна комбинација од која можат да се родат сосема неверојатни идеи и потфати. Ова е едно од нив… Две девојки од Нов Зеланд – Џени Метисон и Мили Кумар ги споиле заедничките идеи и загриженоста за неодржливоста на системот за производство на храна. Користејќи го своето знаење стекнато на студиите на технологија за храна, но и маркетинг, тие успеале да создадат рецепт за неверојатно кремаст и вкусен сладолед, чија главна состојка е скромниот карфиол.
Џени и Мили смислиле генијален начин да поврзат две навидум некомпатибилни работи – нивната љубов кон сладоледот и решавањето на проблемот со отпадот од храна. Светските статистики покажуваат дека многу голем процент (до 40% во некои земји) градинарски култури од фармите не стигнуваат до полиците на супермаркетите. Плодовите кои се со несоодветна форма или големина и со мало оштетување обично се фрлаат.
Повеќе за ова на „Арт кујна“.