ДА, ОРИЗОТ ТРЕБА ДА СЕ ИСПЛАКНЕ ПРЕД ДА СЕ ЗГОТВИ! Намалете ги микропластиката и тешките метали за 40 отсто
Традиционално, плакнењето на оризот пред готвење се смета за пожелно за да се отстранат прашината, инсектите, малите камчиња и парчињата лушпа што останале од процесот на лупење на оризот. Всушност, оризот, дури и оној инстант ориз, мора да се исплакне за да се намали количината на микропластика и тешки метали
Оризот е меѓу најчесто користените намирници ширум светот, а прашањето што се поставува во секоја кујна, без разлика дали станува збор за професионална кујна или за вашиот дом, е дали оризот треба да се измие пред да се зготви.
Традиционално, плакнењето на оризот пред готвење се смета за пожелно за да се отстранат прашината, инсектите, малите камчиња и парчињата лушпа што останале од процесот на лупење на оризот.
Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.