ЦРВЕНА ИЛИ ЖОЛТА ПИПЕРКА? Намалување на холестеролот и шеќерот во крвта, слабеење и брзо согорување маснотии…

Витаминот Ц од пиперките ни помага подобро да го апсорбираме железото кое исто така го содржат, а можеби не сте знаеле дека овој зеленчук има повеќе витамин Ц од најпопуларните цитрусни овошја.

224

Пиперките се одгледуваат низ светот со векови, а сите видови имаат големи здравствени придобивки. Иако капсаицинот, најкорисната природна состојка во пиперките, е исклучително вредна, не мора да јадете само лути пиперки за да го искористите сето добро што пиперката му го нуди на нашето здравје: витамин Ц и други антиоксиданти, многу влакна и минерали.

Пиперката е ризница на антиоксиданти






Капсаицинот, кој се наоѓа во чили пиперките, им ја дава нивната пикантност.

Но, тоа е и редок квалитетен антиоксидант кој го подобрува здравјето и го забрзува метаболизмот. Иако нема висока хранлива вредност (калории или дополнителни хранливи материи), докажано е дека помага при слабеење со забрзување на метаболизмот. Ова особено важи за жолтите пиперки.

Исто така, некои студии покажале дека има антиканцерогени својства.

Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.

Поврзани содржини