ЦРВЕНА ИЛИ ЖОЛТА ПИПЕРКА? Намалување на холестеролот и шеќерот во крвта, слабеење и брзо согорување маснотии…
Витаминот Ц од пиперките ни помага подобро да го апсорбираме железото кое исто така го содржат, а можеби не сте знаеле дека овој зеленчук има повеќе витамин Ц од најпопуларните цитрусни овошја.
Пиперките се одгледуваат низ светот со векови, а сите видови имаат големи здравствени придобивки. Иако капсаицинот, најкорисната природна состојка во пиперките, е исклучително вредна, не мора да јадете само лути пиперки за да го искористите сето добро што пиперката му го нуди на нашето здравје: витамин Ц и други антиоксиданти, многу влакна и минерали.
Пиперката е ризница на антиоксиданти
Капсаицинот, кој се наоѓа во чили пиперките, им ја дава нивната пикантност.
Но, тоа е и редок квалитетен антиоксидант кој го подобрува здравјето и го забрзува метаболизмот. Иако нема висока хранлива вредност (калории или дополнителни хранливи материи), докажано е дека помага при слабеење со забрзување на метаболизмот. Ова особено важи за жолтите пиперки.
Исто така, некои студии покажале дека има антиканцерогени својства.
Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.