ЧИЈА Е ТАА САРМА? Варијации на тема „сарма“ и најубавиот рецепт за новогодишната
„Она што е малиот црн фустан во гардеробата на секоја жена, тоа е сармата во кујната“, рекол некој. Колку и да звучи смешно, не е далеку од вистината. Сармата е класично јадење кое речиси сите го сакаат и кое традиционално го поврзуваме со зимските денови, особено со новогодишните и Божикните празници. И не е само наша
Во повеќето балкански земји, сармата стана традиционално јадење, толку автохтоно што многумина ја сметаат за производ на нивната национална кујна (поточно, на славенската кујна), и покрај тоа што вистината е дека сармата доаѓа од традиционалната турска кујна.
Самиот збор сарма е турски збор и во основа станува збор за турско јадење кое навлегло во нашата кујна во текот на 15 и 16 век.
Турците како свој специјалитет ги довеле до совршенство сармичките од лозов лист, а ние ја усовршивме сармата од кисела зелка.
Затоа, кога зборуваме за сарма, всушност зборуваме за сармата која на Балканот се прави од кисела зелка и мелено месо. Инаку, сарма може да се направи и од лозов лист, блитва и слично.
Сармата е јадење направено од мешавина од мешано месо и ориз, завиткано во лист кисела зелка. Додуша, ова е верзијата која најчесто ја гледаме и јадеме кај нас. Во бугарска верзија, наместо кисела зелка се употребува свежа бела зелка.
Повеќе за ова на порталот „АРТ КУЈНА“.