ЧАЈ ВО КЕСИЧКА ИЛИ РЕФУС? Нерешени дилеми: кој чај е подобар?

Еден од главните аргументи во корист на рефус чајот е неговиот повисок квалитет од чајот во кесички. Но, има и друга околност која фрла сенка на кесичките чај

381

Љубителите на чај треба да проверат од што се направени кесичките во кои е спакуван чајот и кои ги потопуваме во врела вода, бидејќи можеби пијат микроскопски пластични честички заедно со нивниот омилен пијалок, покажа канадско истражување кое подигна голема прашина пред три години, како кај потрошувачите, така и кај производителите. Имено, тимот од Универзитетот Мекгил во Монтреал набавил чаеви од четири марки спакувани во кесички. Ја извадиле содржината и празните кесички ги потопувале во вода загреана на 95 Целзиусови степени, како да прават чај.

Експериментот покажал дека една кесичка чај може да ослободи големи количества пластика во вашата шолја додека се натопува во многу топла вода. Поточно, 11,6 милијарди микропластични честички и 3,1 милијарди нанопластични честички, целосно невидливи со голо око. Тие количини се илјада пати повеќе од оние што се наоѓаат во други намирници, според студијата објавена во 2019 година во списанието Environmental Science & Technology.






Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини