ЧАЈ ОД РОГАЧ Непроценлив е за имунитетот, варењето, холестеролот, коските, но и против гихт

Иако консумирањето рогач најмногу се поврзува со колачи, тој има и други намени. Освен како зачин, се користи и за чај, а многу често и како замена за какао.

243

Кога станува збор за рогачот најчесто го поврзуваме со колачи, иако тој има и други намени. Не го јадете само во колачи, направете си чај од семки од рогач.

Рогачот се вбројува во мешунки, а потекнува од Медитеранот, каде што постои околу 4.000 години. Меѓутоа, поради многу лесното одгледување, се прошири низ целиот свет. По бербата, рогачот се суши и се меле. Богат е со јаглехидрати, а 100 г рогач содржат и околу пет грама протеини.






Од витамините доминираат витамините Д, А и витамини од Б групата, а од минерали, магнезиум, калиум, калциум, но и железо, манган и селен. Богат е и со влакна, па содржи дури 40 г влакна на 100 г рогач.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини