БРЗO, ПРАКТИЧНO И ВКУСНO Подготовката на тестенините воопшто не мора да вклучува повеќе од една тава
Пред десетина години ги популаризираше Марта Стјуарт, а сега рецептите за најбрзите суви тестенини се повторно во мода.
Тестенините од една тава, попознати како „one pan pasta“ се јадење кое не се подготвувало често во минатото, а се правело исклучиво со свежи тестенини кои се вареле во сос. Тоа беше популаризирано пред десет години од Марта Стјуарт, кога во своето списание објави многу едноставен, но револуционерен рецепт во кој со малку вода во тава подготви суви лингвини со грст свежи домати и уште неколку основни состојки.
Тоа значеше дека готвењето на тестенините повеќе не мора да започне со чекање да зоврие голема количина вода на пламен и не завршуваше со обиди да се измешаат исцедените шпагети со густиот сос, туку сите состојки се динстаа заедно. Рецептот е прилично едноставен, а неговата специјалност е што свежите состојки се ставаат истовремено во еден сад и се прелеваат со малку млака вода. Кога се готви, водата испарува, а скробот од тестенините ја претвора преостанатата течност во вкусен свиленкаст сос.
Повеќе за ова, како и рецептот, побарајте ги ТУКА.