БОГАТА СО АНТИОКСИДАНТИ, ЗА ЗДРАВЈЕ НА ОЧИТЕ Намирница што можете да ја јадете и сирова и зготвена

Тиквичките се особено богати со каротеноиди како што се лутеин, зеаксантин и бета-каротин. Тие можат да бидат од голема корист за нашите очи, за кожата и за срцето.

313

Тиквичките се зеленчук кој припаѓа на семејството на тикви и краставици. Имаат форма на цилиндрично овошје со мазна, зелена или жолта кора. Тиквичките често се користат во готвењето поради благиот вкус и разновидните опции за подготовка.

Иако често се нарекуваат зеленчук, тие се ботанички класифицирани како овошје. Се појавуваат во неколку сорти кои варираат во боја од темно жолта до темно зелена.






Повеќе за ова прочитајте ТУКА.

Поврзани содржини