БЕЛИОТ ЛЕБ, НАЈГОЛЕМ ВИНОВНИК ЗА САЛОТО НА СТОМАКОТ Висцералните масти го зголемуваат ризикот од срцев и мозочен удар и некои видови на рак
Тоа што белиот леб е поврзан со зголемен ризик од сало на стомакот, не значи дека треба целосно да го исфрлите лебот, туку да го замените со интегрален леб со многу влакна кој всушност се поврзува со помалку маснотии на стомакот кога се консумира со здрава исхрана.
Научниците открија дека салото на стомакот, познато и како висцерално сало, е најштетниот вид на маснотии.
Високото ниво на сало на стомакот го зголемува ризикот од срцеви заболувања, срцев и мозочен удар, отпорност на инсулин, па дури и одредени видови на рак, тврдат експертите од Универзитетот Џон Хопкинс.
Додека вежбањето е еден од најдобрите начини за намалување на салото на стомакот и подобрување на кардиоваскуларното здравје, вашата исхрана исто така игра голема улога во големината на вашиот струк. Ако се придржувате до здрава исхрана богата со целовита храна, можете да спречите таложење на сало на стомакот.
Во едно истражување, истражувачите од Универзитетот Тафтс ги следеле навиките во исхраната на 459 средовечни луѓе околу две години. Врз основа на изборот на храна, тие се класифицирани во шест групи. Студијата објавена во The American Journal of Clinical Nutrition открила важна разлика: додека оние учесници кои јаделе типична американска исхрана со „месо и компири“ добивале најмногу вкупна тежина, таа била порамномерно распоредена низ телото.
Повеќе за ова на порталот АРТ КУЈНА.