ЈАДЕЊА СО КОСТЕНИ Направете леб, крем супа и њоки
Ако и вие ја сакате есента само заради костените, тогаш искористете ги максимално. Не само печени и варени, туку и за да направите леб, супа и њоки
Костените секогаш ни мирисаат на есен. Тие асоцираат на престој во природа, шетање во шума и весело семејно дружење. Посебен шарм имаат посвежите есенски вечери со оган во градината и звукот и мирисот на печењето на костени.
Костенот во нашиот регион почнува да зрее веќе кон крајот на септември. Тогаш плодовите лесно може да се истресат од дрвото, но сепак е тешко да се отстранат од лушпата со боцки во која созреваат. Најдобро е да ги оставите таквите лушпи неколку дена додека плодовите во неа целосно не созреат и сами не испаднат.
Рецептите во кои можете да користите костени во слатки и солени јадења побарајте ги на порталот „Арт кујна“.