ЈАЈЦА ЗАРАЗЕНИ СО САЛМОНЕЛА СЕ ПРОДАВАЛЕ НИЗ ЕВРОПА Во 7 земји се повлекуваат од продажба
Потрошувачите треба да обрнат внимание на идентификациските ознаки IT 064 MA 001 и IT 019 LO 003, како и на датумот на истекување од 18 до 26 ноември 2025 година.
Европските институции за безбедност на храната издадоа итно предупредување откако беше потврдено дека јајцата од Италија се контаминирани со бактеријата Salmonella enteritidis, а дел од спорните пратки веќе пристигнале на регионалните пазари. На потрошувачите им се советува да не ги јадат и веднаш да ги вратат во продавниците каде што се купени.
Откритието е направено за време на редовните проверки на италијанските фарми и во малопродажните синџири, каде што анализите покажаа присуство на бактерии во свежи јајца. Поради сериозниот ризик за здравјето на луѓето, низ цела Европска Унија е започнато повлекување од продажба.
Според моментално достапните информации, контаминирани јајца биле дистрибуирани во најмалку 7 земји: Хрватска, Словенија, Австрија, Франција, Германија, Монако и во Хрватска.
Повлекувањето се однесува на контаминирани јајца во картонски кутии од 6 и 10 јајца, кои потекнуваат од фарми во регионите Кампанија и Ломбардија.
Потрошувачите треба да обрнат внимание на идентификациските ознаки IT 064 MA 001 и IT 019 LO 003, како и на датумот на истекување од 18 до 26 ноември 2025 година.
Лекарите предупредуваат дека луѓето кои можеби ги консумирале овие јајца треба да внимаваат на можни симптоми на инфекција со салмонела – гадење, повраќање, треска, болки во стомакот и дијареја. Salmonella enteritidis најчесто предизвикува акутен гастроентеритис, додека посериозната форма на инфекција може да доведе до бактериемија и локално воспаление.
За разлика од неа, Salmonella typhimurium предизвикува потешки и долготрајни тегоби, како што се висока температура, треска, главоболка и силна слабост, а закрепнувањето може да трае повеќе од една недела.