10 ПРИЧИНИ ЗОШТО ТРЕБА ДА ЈАДЕТЕ МЛАД КРОМИД Го намалува притисокот и го зајакнува здравјето на коските
Младиот кромид е одличен извор на витамин К, витамин А, витамин Ц и фолна киселина, тој е нискокалорична храна со малку маснотии, но не е најдобар извор на протеини.
Младиот кромид денес е достапен во текот на целата година, но се знае дека е највкусен и најздрав токму сега, во пролет, бидејќи е тоа негова сезона. Младиот кромид е одличен извор на витамин К, витамин А, витамин Ц и фолна киселина, тој е нискокалорична храна со малку маснотии, но не е најдобар извор на протеини.
Младиот кромид содржи малку јаглехидрати
Едно стебленце млад кромид содржи нешто повеќе од 1 грам јаглехидрати, од кои околу половина се од влакна, а другата половина од шеќер. Како и кај повеќето зеленчуци без скроб, младиот млад млад кромид не се мери со гликемиски индекс. Бидејќи пролетниот кромид содржи малку јаглехидрати, не може да се тестира за гликемиски индекс и се претпоставува дека има низок ГИ.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.