ЗОШТО КАФЕТО ОД ФРАНЦУСКА ПРЕСА Е ТОЛКУ ДОБРО? Доброто кафе, злато вреди!

Повеќето методи за подготовка на кафе се потпираат на пропуштање топла вода низ мелените зрна кафе. Начинот на варење кафе со француска преса, пак, е сличен на подготовката на шолја чај бидејќи мелените зрна се натопуваат во врела вода.

193

Вистинските љубители на кафе знаат дека доброто кафе вреди злато. Некои го пијат црно, додека други не можат да ја замислат својата прва утринска шолја без малку млеко или крем. Многумина веруваат дека најслаткото и најфиното кафе се прави во француска преса, која во последно време станува сè попопуларна и кај нас.

Француската преса е уред за подготовка на кафе или чај кој се состои од стаклен бокал, преса и капак. Самата процедура е многу едноставна. Во бокалот се истура зовриена вода заедно со крупно мелено кафе. По неколку минути, треба да ја притиснете пресата надолу за да добиете вкусно кафе без талог.






Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини