ЗОШТО Е ЏИНОТ ЕДЕН ОД НАЈЗДРАВИТЕ АЛКОХОЛНИ ПИЈАЛАЦИ? Не заборавајте, ова важи само за умерени количини
Драги љубители на џинот, гордо наздравете со чашите – се чини дека џинот, пијалак кој е обожаван уште од осумнаесеттиот век, доаѓа со голем број придобивки за нашето здравје.
Џинот е алкохолен пијалак кој се добива од бобинки од смрека кои, доколку сѐ уште не сте знаеле, се многу здрава „супер намирница“ позната по своите лековити својства, поради што во средниот век често се користел во медицината.
Имено, во средниот век, џинот имал репутација дека помага при кашлица, ревматизам и артритис како и кај проблеми со бубрезите, веројатно затоа што е диуретик, а помага и во циркулацијата и ги отстранува токсините од црниот дроб. Постојат теории дека џинот првпат бил подготвен во 12 век од холандски монаси како лек за бубонската чума, за што е малку веројатно да биде вистина. Но, познато е дека за време на епидемијата на чума, многумина правеле заштитни маски во кои биле зашиени бобинки од смрека.
Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.