ЗЕЛЕНИ, ЖОЛТИ ИЛИ ПРЕЗРЕАНИ? Кои банани се добри за намалување на шеќерот, а кои за здравјето на цревата и спречување на рак
Дали знаевте дека како што созреваат, бананите не само што имаат различен вкус, туку имаат и различни придобивки за нашето здравје? Една студија објавена во 2009 година во списанието Food Science and Technology Research, открива дека бананите со темни дамки се осум пати поефикасни во зајакнувањето на моќта на белите крвни зрнца (кои се борат против инфекции) од зелените банани.
Некои луѓе претпочитаат да јадат банани кога се уште малку зелени, додека други сакаат жолти банани кои имаат кафени дамки поради нивната сладост. Но, дали знаевте дека бананата, како што созрева, не само што има различен вкус, туку дава и различни придобивки за нашето здравје, во зависност од зрелоста?
Зелени банани
Се покажало дека незрелите зелени банани имаат 20 пати поотпорен скроб од зрелите банани, а тоа е форма на скроб на кој му треба подолго време за да се разгради телото, што ја забавува брзината со која јаглехидратите во овошјето се претвораат во гликоза и се апсорбираат во крвта.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.