ЗА ШТО СЕ ДОБРИ ЗЕЛЕНИТЕ, А ЗА ШТО ЗРЕЛИТЕ БАНАНИ? Едните се добри за дијабетичарите, а другите за оние со проблеми со варењето?
И зелените банани, како и оние кои се сосема зрели или пак презреани, се добри за нашиот организам, но првите се подобри за дијабетичарите, а вторите за оние со проблеми со варењето. Целосно кафевите пак, се антиоксидативна електрана.
Британската нутриционистка Рианон Ламберт напоменува дека бананите, назависно од тоа дали се зелени или пак многу зрели, се одличен извор на калиум и на други хранливи материи. Вели дека не може да се каже дали е подобро да се јадат едните или другите, затоа што сите си имаат свои предности, но и недостатоци доколку луѓето имаат одредени здравствени тегоби.
Зошто некои луѓе ги одбираат оние многу зрелите со кафеави точки, додека на други повеќе им одговараат оние кои се позелени, прочитајте на порталот „Арт кујна“.