ЗА ПРИНЦОТ ЧАРЛС ПРАВЕЛ ГРАВЧЕ И ПИНЏУР, А ЗА ТОШЕ – ОРИЗ СО БАТАЦИ За шеф Љупчо Гиевски сите гости се исти

Шеф Љупчо Гиевски, добитник на награда за животно дело која неодамна му ја додели хуманитарната организација „Ангелчиња“, е скромен човек со нескромно искуство и знаење од областа на гастрономијата. Особено е познат по приготвувањето на македонска традиционална храна, но и по тоа што готвел за луѓе како принцот Чарлс, фудбалерите на Реал-Мадрид, емирот од Катар, но и за нашиот Тоше Проески чие омилено јадење била тавата со батаци и ориз

978

Нашиот соговорник шеф Љупчо Гиевски е добитник на наградата за животно дело која му ја додели хуманитарната организација „Ангелчиња„ (ХОА) на 15-годишниот јубилеј од Интерфест фуд.






Вели дека има уште две години до пензија и работен стаж од полни 40 од кои 26 години е на истото работно место, како шеф на кујна во хотелот „Александар Палас“.

Таму пак, со оглед на тоа што речиси сите големи светски имиња од различни бранши, биле гости на овој хотел, готвел и за принцот Чарлс и за емирот од Катар и за последниот премиер на СФРЈ, Анте Марковиќ, за екипата на Реал Мадрид, но и за многу други.

„Од моето долгогодишно искуство сум заклучил дека најскромни се „најголемите“ луѓе, а за мене пак, сите се исти. Дали некој бил принц, крал, претседател на држава или најпознат спортист на светот, или пак најобичен човек, не ме интересира. Затоа и кога некој ќе ми рече да направам нешто како за некојси познат и славен, секогаш велам дека за мене се сите исти, сите си плаќаат и сите добиваат подеднакво квалитетна храна“, вели овој скромен човек кој најмногу од сѐ внимава на тоа да не излезе нескромен во зборувањето.

А за него зборуваат делата и другите луѓе. Гиевски е еден од најпочитуваните во оваа професија, готвач од стар ков, во смисла дека е неуморен, принципиелен и одговорен во својата работа поради што и, за разлика од повеќето од оваа бранша, останал толку долго на истото работно место.

Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини