ЗА БРАШНОТО НАШЕ НАСУШНО Што значат ознаките Т-400, 500, 800, грахам, дурум, …
Нема ден, нема куќен број, куќа или стан каде што нема да најдеме брашно некаде на полиците или барем некој од производите каде што брашното е важна состојка. Сè започнало пред десетина илјади години
Првите податоци за производството на брашно датираат од пред околу 12-13.000 години, а некои истражувачи одат дотаму што тврдат дека некој вид камен за мелење (најчесто со тркалезен облик) се користел уште пред да биде измислено тркалото.
Распространувајќи се постепено, употребата на брашното процветала во времето на Персија односно Египет кога било откриено производството на леб со квасец (патем, и на пивото).
Римскиот инженер Витрувиус прв ја опишал мелницата на вода околу 25 п.н.е., а доминацијата на мелниците на вода траела до 18 век кога била пуштена во употреба првата парна мелница во Лондон.
Употребата на брашно и производството на леб било строго дефинирано според еснафите, на пример во Франција, додека во Италија, особено во Тоскана, било строго забрането да се пече леб по куќите (рации се вршеле ноќе) и често летале дури и глави поради корка бел леб.
Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.