ВРЕМЕ Е ЗА БЕРБА НА МАСЛИНКИ! Здрави се за срцето, ја подобруваат меморијата, даваат енергија
Поради содржината на масни киселини, маслинките го регулираат нивото на холестерол и триглицериди, спречувајќи тие да се акумулираат во крвните садови. На тој начин ги штитат и зајакнуваат артериите и спречуваат појава на кардиоваскуларни болести. Кога се берат маслинките и како се произведува домашно маслиново масло ни раскажа нашата пријателка од Хвар која со семејството има мало производство на маслиново и на масло од лаванда
Маслинките се богати со железо, витамини Е и А, натриум, калциум, влакна.
Маслинките содржат антиоксиданти, полифеноли и флавоноиди, кои имаат антиинфламаторно дејство.
Значи, можеме да кажеме дека маслинките се идеална храна за борба против слободните радикали кои ги оштетуваат здравите клетки во телото.
Нормално, истото важи и за маслиновото масло кое се произведува од нив.
Вистинското екстра девствено маслиново масло (EVOO) е вкусно, полно со антиоксиданти, и помага да се намали ризикот од срцеви заболувања, рак, остеопороза и уште повеќе од ова.
А токму сега, поточно од почетокот на октомври па до средината на декември, во зависност од сортата и зрелоста на маслинката, почнува нивната берба.
Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.