ВРЕМЕ Е ЗА БЕРБА НА МАСЛИНКИ! Здрави се за срцето, ја подобруваат меморијата, даваат енергија

Поради содржината на масни киселини, маслинките го регулираат нивото на холестерол и триглицериди, спречувајќи тие да се акумулираат во крвните садови. На тој начин ги штитат и зајакнуваат артериите и спречуваат појава на кардиоваскуларни болести. Кога се берат маслинките и како се произведува домашно маслиново масло ни раскажа нашата пријателка од Хвар која со семејството има мало производство на маслиново и на масло од лаванда

330

Маслинките се богати со железо, витамини Е и А, натриум, калциум, влакна.

Маслинките содржат антиоксиданти, полифеноли и флавоноиди, кои имаат антиинфламаторно дејство.






Значи, можеме да кажеме дека маслинките се идеална храна за борба против слободните радикали кои ги оштетуваат здравите клетки во телото.

Нормално, истото важи и за маслиновото масло кое се произведува од нив.

Вистинското екстра девствено маслиново масло (EVOO) е вкусно, полно со антиоксиданти, и помага да се намали ризикот од срцеви заболувања, рак, остеопороза и уште повеќе од ова.

А токму сега, поточно од почетокот на октомври па до средината на декември, во зависност од сортата и зрелоста на маслинката, почнува нивната берба.

Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.

Поврзани содржини