ВРЕЛИТЕ НАПИТОЦИ ГО ЗГОЛЕМУВААТ РИЗИКОТ ОД РАК Претопло кафе или чај се ризични како и црвеното месо

Во 2016 година, Меѓународната агенција за истражување на ракот (IARC) ја класифицираше консумацијата на пијалаци потопли од 65 °C како „веројатно канцерогени за луѓето“. Ова е истата категорија на ризик како чадот од дрва во затворен простор или прекумерната потрошувачка на црвено месо.

120

Кафето и чајот се суштински дел од дневните ритуали на многу луѓе. Дебатата за идеалната температура на овие напитоци, за најдобар вкус, трае со децении, но сè почесто се поставува прашањето: дали еден пијалок може да биде толку врел што ќе стане опасен за здравјето? Според научните истражувања, одговорот е да. Многу топлите пијалаци можат да го зголемат ризикот од развој на рак на хранопроводот, пишува The Conversation.

Во 2016 година, Меѓународната агенција за истражување на ракот (IARC) ја класифицираше консумацијата на пијалаци потопли од 65 °C како „веројатно канцерогени за луѓето“. Ова е истата категорија на ризик како чадот од дрва во затворен простор или прекумерната потрошувачка на црвено месо.






Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини