ВОДА ОД БАМЈИ Тренд на Тик-Ток кој ветува здравје

Кога мешунките од бамји се во вода, течноста добива карактеристична слузава текстура. Наводно, оваа вода има корисни ефекти врз регулирањето на шеќерот во крвта, хидратацијата и богатството на хранливи материи корисни за здравјето.

100

Бамјата, позната по својата слузава текстура кога се готви и нејзината честа употреба во супи и пржени јадења, во последните месеци стана хит на Тик-Ток . Но, не од кулинарски причини, туку, како што тврдат инфлуенсерите, поради нејзините наводни корисни ефекти врз регулирањето на шеќерот во крвта, хидратацијата и богатството на хранливи материи корисни за здравјето.

Сепак, прашање е дали е ова уште еден минлив тренд или водата од бамји навистина може да стане своевиден „свет грал“. Експертите имаат одговори на ова.






Водата од бамји се прави со потопување исечени или цели мешунки од бамји во вода неколку часа, обично преку ноќ. Во ова време, растворливите влакна и слузавиот гел од плодот преоѓаат во водата, давајќи му на напитокот малку густа, слкузава текстура.

Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.

Поврзани содржини