ВЕЛИГДЕНСКИ СЛАДОК ЛЕБ Милиброд, плетенка, козињак, пашка, панетоне…

Слаткиот леб, милиброд, козињак, е една од оние работи кои традиционално се прават за Велигден. Станува збор за слатко тесто кое обично се послужува како велигденски појадок

390

Во многу европски земји постојат различни традиции околу употребата на леб за време на велигденските празници. Традиционално, практиката на јадење велигденски леб или засладен леб „причест“ го следи своето потекло уште од Византија и православната христијанска црква.

Овие лебови имаат различни имиња: милиброд, козињак, панетоне, пашка, кулич…Различни варијации на иста тема, слични рецепти, различни облици.






И кај нас тој сладок леб, милиброд, козињак, е една од оние работи кои традиционално се прават за Велигден. Станува збор за слатко тесто кое обично се послужува како велигденски појадок.

Рецептот ќе го најдете ТУКА.

Поврзани содржини