ВАШЕТО ТЕСТО ЌЕ НАРАСНЕ И БЕЗ ПРАШОК ЗА ПЕЦИВО Само една лажичка од овие состојки прави чуда

Навидум едноставна состојка од вашата кујна може да игра клучна улога во постигнувањето на совршена воздушеста текстура на вашиот колач – под услов да се користи правилно

341

Почнавте да го подготвувате вашиот омилен колач и на средина од мешањето на состојките сфативте дека немате прашок за пециво? Не грижете се, оваа леста незгода не мора да ги уништи вашите десерти.






Решението веројатно е веќе во вашиот фрижидер или во кујнските фиоки. Со помош на основни состојки и едноставни хемиски реакции што секој може лесно да ги примени, вашите колачи ќе бидат меки, лесни и воздушести како и обично.

Прашокот за пециво за нараснување тесто содржи сода бикарбона (база) и кисела компонента (како винска киселина). Кога ќе дојде во контакт со течност, се јавува хемиска реакција што ослободува меурчиња на јаглерод диоксид. Овие меурчиња се задржуваат во структурата на тестото, создавајќи лесна и воздушеста текстура. Од друга страна, содата бикарбона делува исклучиво како база и не е доволна сама по себе – за да се предизвика истиот ефект, потребно е додавање на кисела состојка, пишува Real Simple.

Со кои состојки можете да го замените прашокот за пециво, прочитајте на „Арт кујна“.

Поврзани содржини