УЛТРА ПРЕРАБОТЕНАТА ХРАНА Е ОДГОВОРНА ЗА МНОГУ БОЛЕСТИ И ПРЕРАНА СМРТ Време е индустриските прехранбени производи да се стават во исти рамки како тутунот

Високо преработената храна поминува низ повеќе индустриски процеси и често содржи бои, емулгатори, ароми и други адитиви, како и многу шеќер, што ја прави храна одговорна за многу болести и прерана смрт.

610

Ултра преработената храна, според студиски докази се доведува во врска со повеќе од 30 штетни здравствени проблеми. Постојаните докази покажуваат дека поголемата изложеност на ултра-обработена храна е поврзана со зголемен ризик од 32 негативни здравствени исходи, вклучувајќи рак, тешки болести на срцето и белите дробови, нарушувања на менталното здравје и рана смрт.

Која храна спаѓа во категоријата ултра-обработена храна?






Наодите, објавени во The BMJ, покажуваат дека исхраната богата со ултра-обработена храна може да биде штетна за многу телесни системи и ја нагласува потребата од итни мерки насочени кон намалување на изложеноста на овие производи во исхраната и подобро разбирање на механизмите што ги доведуваат во врска со лошото здравје.

Повеќе за ова на „Арт кујна“.

Поврзани содржини